Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Πατέ από φύτρα σιτηρών



Υλικά :


1 κούπα φύτρο από σιτάρι καμούτ ή σίκαλης 2 ημερών


1 κούπα από φύτρο ηλιόσπορου ή σουσαμιού (το αφήνουμε να βγάλει μικρή μύτη)


1-2 σκελίδες σκόρδο


1 κουταλάκι Κύμινο


Ακατέργαστο αλάτι ή Bragg's liquid Aminos (προαιρετικά)


Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε πάνω σε κράκερς που έχουμε φτίαξει στον αφυγραντή ή πάνω σε φύλλα μαρουλιού .


Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Πατέ από φύτρο ρεβυθιού


Υλικά :


1 κούπα φύτρο ρεβυθιού

1/2 κούπα φύτρα τριγωνέλλας

1 μικρή χούφτα βλαστάρια κάρδαμου

Λίγο κύμινο ή / και κάρρυ

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού


Πολτοποιούμε όλα τα υλικά σε αποχυμωτή τύπου Green Star ή στο μπλέντερ και κρατάμε λίγα φύτρα τριγωνέλλας για γαρνιτούρα . Τοποθετούμε το πατέ πάνω σε φέτες από ντομάτα και σερβίρουμε μαζί με βλαστάρια ηλιόσπορου .


Το φύτρο ρεβυθιού χωνεύεται λίγο δύσκολα αλλά αν το κάνουμε πατέ και το συνδιάσουμε με φύτρα τριγωνέλλας γίνεται πολύ πιο εύπεπτο .

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Δέκα βήματα για μια πραγματική θεραπεία


Οι πιο πολλές εναλλακτικές θεραπείες ( ομοιοπαθητική , βοτανοθεραπεία κτλ ) είτε έχουν μερικά αποτελέσματα είτε δεν καταλήγουν σε οριστικές θεραπείες . Η βάση για μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία είναι η διατροφή . Κάποιος που επιθυμεί σοβαρα να θεραπεύσει τον εαυτό του με φυσικό τρόπο θα πρέπει πρώτα από όλα να αναλάβει προσωπικη ευθύνη της κατάστασης και να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες /εθισμούς .


Τα βήματα για ένα σοβαρό θεραπευτικό σύστημα είναι τα εξής :


1 . Διατροφή με 100% ζωντανές ωμές φυτικές τροφές . Οι μαγειρεμένες τροφές αναγνωρίζονται από το σώμα σαν αντιγόνα δηλαδή σαν ξένες εχθρικές ουσίες και αποσπούν την προσοχή από το ανοσοποιητικό σύστημα . Ακόμα τα μαγειρεμένα φαγητά απαιτούν από το σώμα να χρησιμοποιήσει μεγάλες ποσότητες ενζύμων που φυσιολογικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθουν σε θεραπευτικές διαδικασίες .


2. Η αποφυγή κάθε μορφή ζάχαρης συμπεριλαμβανομένης και της φρουκτόζης των φρούτων . Οτιδήποτε έχει γλυκιά γέυση τρέφει καρκινικά κύτταρα , παθογόνους μικροοργανισμούς και οποιαδήποτε μορφή ασθένειας . Το μόνο γλυκαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια είναι η στέβια . Πρόκειται για μια σπάνια και περίπλοκη μορφή υδατάνθρακα που έχει γλυκιά γεύση αλλά δεν προκαλεί καμμία από τις αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης . Σε σοβαρές ασθένειες θα πρέπει να αποφεύγονται και τα γλυκά λαχανικά ( καρότα , παντζάρια ) καθώς και οι χυμοί από αυτά .


3. Σύμφωνα με τον Dr Brian Clement μια σωστή θεραπευτική διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από περίπου 80-90% υδατάνθρακες ΄, 5-10% λιπαρά και 5-10 % πρωτείνες .

Το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή των σακχάρων έτσι ώστε να μην επιτρέπουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών και η ελλάτωση του λίπους ώστε να μην εμποδίζεται η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς .


4. Ο πυρήνας της διατροφής θα πρέπει να είναι τα βλαστάρια από ηλιόσπορο , φαγόπυρο , αρακά , τα φύτρα από όσπρια και σιτηρά, τα πράσινα λαχανικά , οι πράσινοι χυμοί και οι μουλιασμένοι σπόροι και καρποί που θα πρέπει να καταναλώνται με μέτρο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε λιπαρά . Σε μικρές ποσότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τροφές στον αφυγραντή καθώς και ζυμωμένες τροφές ( saurkraut ) .


5. Η διατροφή μας θα πρέπει να παρέχει στο μέγιστο δυνατό ποσοστό ένζυμα , οξυγόνο , χλωροφύλλη , καθώς και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά . ( βιταμίνες , μέταλα , ιχνοστοιχεία , λιπαρά οξέα , αμινοξέα ) . Αυτό επιτυγχάνεται με το να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 μικρά γεύματα από ζωντανές τροφές , 2 με 3 πράσινους χυμούς (1-2 λίτρα ) και 2 σιταροχυμούς ( 30-60 ml) την ημέρα .


6. Θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό ανάμεσα στα γεύματα . Ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει 2 lt νερό την ημέρα .


7. Θα πρέπει να γίνονται καθαρισμοί του εντέρου με υδροκαθαρμούς η με απλά κλύσματα . Ακόμη πολύ αποτελεσματικοί είναι οι εμποτισμοί με σιταροχυμό αφού έχουμε καθαρίσει το παχύ έντερο με 1-2 κλύσματα με νερό .


6. Οι πράσινοι χυμοί βοηθούν πολύ στο καθαρισμό των νεφρών και του συκωτιού .Το συκώτι καθαρίζεται ακόμα με τους εμποτισμούς του παχέους εντέρου με σιταροχυμό .Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος καθαρισμου του συκωτιού και της χολής με τη χρήση epsom salts.


7 .Θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείτε ένα πρόγραμα άσκησης τόσο αερόβιας όσο και αναερόβιας 4 με 5 φορές την εβδομάδα για την παροχέτευση του λεμφικού και τη μεταφορά του οξυγόνου σε κάθε ιστό του σώματος .


8.Είναι καλό να χρησιμοποιούνται κάποια συμπληρώματα που όμως πρέπει να είναι μόνο φυτικής προέλευσης , να μην περιέχουν χημικά πρόσθετα και συντηρητικά και να προέρχονται μόνο από τροφές και όχι απο συνθετικές ουσίες πχ βιταμίνη C από camu camu ή rose hips και όχι σκέτο ασκορβικό οξύ .Τα περισσότερα συμπληρώματα στο εμπόριο είναι συνθετικά και επικίνδυνα για την υγεία μας .Τα συμπληρώματα που είναι απαραίτητα για όλους είναι :

Μια βακτηριακή μορφή βιταμίνης B12

Ένα καλό προβιοτικό ή αν δεν υπάρχει πρόβλημα με candida κτλ η προσθήκη saurkraut στα γεύματα

Πεπτικά ένζυμα

Χλωρέλλα και γαλαζοπράσινο φύκη

Ένας βοτανικός συνδιασμος με αντιπαρασιτική δράση


9. Είναι πολύ αποτελεσματικό πέρα από τη διατροφή και την άσκηση και ανάλογα με το άτομο να βρεθεί ένας δρόμος πνευματικής ανάπτυξης και διαλογισμού / προσευχής .


10.Τέλος είναι απαραίτητη η υπομονή και η επιμονή σε αυτό το δρόμο . Δεν πρέπει να περιμένουμε μια ασθένεια που έχει προέλθει από χρόνια τοξίνωσης του σώματος μας να εξαφανιστεί σε μερικές βδόμαδες ή και μήνες . Σύμφωνα με τις παρατήρησεις που έχουν γίνει στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα χρειάζονται γύρω στα 2 χρόνια για να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκέτα ώστε να αποβάλλει οποιαδήποτε ασθένεια .

Τι είναι η Ζωντανή Διατροφή


Η ζωντανή διατροφή αποτελείται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία μεγαλύτερη των 41-45 βαθμών Κελσίου και διατηρούν έτσι όλα τα ένζυμα τους . Επιπλέον οι ζωντανές τροφές συνεχίζουν να αναπτύσσονται τη στιγμή που τις καταναλώνουμε .
Πιο συγκεκριμένα οι ζωντανές τροφές αποτελούνται από :
1. Βλαστάρια σπόρων ( Ηλιόσπορου , Φαγόπυρου , Αρακά και άλλων σπόρων ) , βλαστάρια από δημητριακά ( σιταρόχορτο , κριθαρόχορτο κτλ )
2. Φύτρα από όσπρια ( Φακές , Ροβίτσα , Ατζούκι , Ρεβύθι )
3. Φύτρα από σπόρους ( αλφάλφα, μπρόκολο , λάχανο κτλ )
4. Μουλιασμένους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα, ΄καρύδια κτλ )
5. Με ορισμένες προϋποθέσεις τα φρούτα ( να είναι φρέσκα , ώριμα , και όχι υβρίδια )
6. Φρέσκα φύκια ( γαλαζοπράσινα φύκια , χλωρέλλα και σπιρουλίνα )
Οι ζωντανές τροφές είναι οι πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν . Παρέχουν στο σώμα ένζυμα , βιταμίνες , μέταλλα , ινχοστοιχεία , οξυγόνο και χλωροφύλλη όσο καμμία άλλη τροφή . Στη περίπτωση των βλασταριών μάλιστα το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι μέχρι και 30 φορές ( όχι 30% ) περισσότερο από κάθε άλλη τροφή , φυτική και ζωική .
Ακόμη επειδή αυτές οι τροφές τη στιγμή που τις καταναλώνουμε δεν βρίσκονται σε στάσιμη μορφή αλλά συνεχίζουν να αναπτύσσονται παρέχουν στο σώμα μας ζωτική ενέργεια . Η ενέργεια αυτή είναι που κάνει τις ζωντανές τροφές να ξεχωρίζουν από τις απλά ωμές τροφές και ο λόγος που έχουν τόσο ισχυρή θεραπευτική δράση .
Γιατί οι ζωντανές τροφές είναι τόσο θρεπτικές ;
Η ζωή σε αυτό το πλανήτη προέρχεται από τον Ήλιο . Το ηλιακό φώς ήταν αυτό που απορροφήθηκε από τις πρώτες φυτικές μορφές ζωής ( γαλαζοπράσινα φύκια ) που το μετέτρεψαν σε αμινοξέα και στη συνέχεια σε πρωτείνες , τα θεμέλια της ζωής . Τα φύκια , τα βλαστάρια , τα χόρτα και τα φύτρα καθώς και τα τροπικά φρούτα είναι οι μεγαλύτερες αποθήκες ηλιακού φώτος . Για αυτό και μας παρέχουν με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και με ορμόνες και πλήθος άλλων άγνωστων ακόμα φυτοθρεπτικών συστατικών .

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Σιταρόχορτο και Σιταροχυμός


Ο σιταροχυμός είναι μια από τις πιο πλούσιε πηγές χλωροφύλλης στη φύση ( σχεδόν 70 % ) . Εργαστηριακά πειράματα και αναφόρες εφτά δεκατιών έχουν προσδιορίσει τη χλωροφύλλη σαν αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο για πλήθος ασθενειών . Παρατήρησεις από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα τα τελευταία 53 χρόνια αναφέρουν σχετικά με το σιταρόχορτο :


- Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και C

- Περιέχει ένα πλήρες φάσμα αφομοιώσιμων βιταμινών του συμπλέγματος Β , συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης Β17 , η οποία είναι ικανή να καταστρέφει ορισμένα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα .

- Περιέχει υψηλής ποιότητας οργανικό ασβέστιο , φώσφορο , μαγνήσιο , νάτριο και κάλιο

- Παρέχει οργανικό σίδηρο στο αίμα βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του

- Περιέχει 92 από τα 102 ιχνοστοιχεία πού υπάρχουν διαθέσιμα στα φυτά

- Είναι η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας με χλωροφύλλη

- Η χημική δομή του είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπινων ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό το λόγο βοηθά την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο

- Βοηθά στην αποβολή αποθεμάτων απο φάρμακα στο σώμα

- Αποτοξινώνει το συκώτι

- Βοηθά τις πληγές να επουλωθουν γρηγορότερα

- Καταπολεμά τοξίνες από το μεταβολισμό του σώματος

- Καταπολεμά προβήματα με το σάκχαρο στο αίμα

- Λειτουργεί σαν αντισηπτικό σκοτώνοντας βακτήρια ιούς κτλ στο αίμα , στη λέμφο και στους ιστούς

- Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για το ανθρώπινο σώμα

- Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

- Άτομα που το έχουν χρησιμοποιήσει αναφέρουν πως αποτρέπει το γκριζάρισμα των μαλλιών και τη τριχόπτωση

-Αυξάνει την αντίσταση στην ακτινοβολία και εξαλείφει τα συμπτώματα από αυτήν .


Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το σιταροχυμό ένα από τα πιο πολύτιμα φάρμακα-τροφές της φύσης .Ωστόσο για να είναι αποτελεσματικός ο σιταροχυμός θα πρέπει να καταναλωνεται φρέσκος . Από τη στιγμή που θα τον φτίαξουμε στον αποχυμωτή πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 15 λεπτά . Οι ταμπλέτες και οι σκόνες αποξηραμένου σιταρόχορτου σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα διαθέτουν μόνο το 1% της ισχύς του φρέσκου χύμου . Για αυτό το λόγο ο μόνος τρόπος για επωφεληθούμε πραγματικά από το σιταροχυμό είναι να τον καλλιεργήσουμε στο σπίτι μας . Μπορείτε στο site της κ. Φλώρας Παπαδοπούλου να βρείτε πληροφοριές σχετικά με τη παρασκευή του σιταρόχορτου :